Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

What's new

Novosti

Posljednje 2 godine u EU i u Hrvatskoj su odobrena dva nova lijeka za liječenje debljine. To su Wegovy i Mounjaro, koji imaju jači učinak na mršavljenje od ranijih..

Mounjaro omogućuje smanjenje tjelesne težine za oko 24%, a Wegowy oko 15% u osoba koje su u programu mršavljenja i redovito se liječe i kontroliraju kod endokrinologa.

To su lijekovi koji imaju svoje indikacije i kontraindikacije, a zbog mogućih nuspojava nužno je redovito kontroliranje kod liječnika. Dobijaju se isključivo na liječnički recept.

Wegovy je semaglutid (GLP-1 agonist) ali u znatno većoj dozi nego u Ozempicu (lijeku za liječenje dijabetesa) kojeg su mnogi pogrešno uzimali za liječenje debljine zbog jednakog kemijskog sastava,, samo što u dozi koja se nalazi u Ozempicu ne dolazi do značajnog mršavljenja (tek nekoliko kilograma). Zbog toga Ozempic nije ni registriran kao lijek za debljinu, niti se u tu svrhu koristi.

Mounjaro je tirzepatid koji ima složeniji u jači učinak od semaglutida: djeluje kao GLP-1 agonist i kao GIP agonist. Mounjaro se koristi za liječenje debljine, dijabetesa, a pomaže i u poboljšanju simptoma sleep apnea sindroma.

Glavni problem trenutno je što nijedan od navedenih lijekova još uvijek nije stigao na naše tržište, mada je Wegovy registriran prije 2 godine, a Mounjaro krajem prošle godine. Nadamo se da će se oba lijeka uskoro pojaviti i na našem tržištu i da pacijenti neće morati lijekove nabavljati izvan Hrvatske.

Liječenje debljine je dugotrajan proces promjene nezdravih obrazaca, rutina i navika koji se postiže kroz veći broj dolazaka kod endokrinologa i zahtijeva dulji vremenski period.

Program mršavljenja se započinje edukacijom koja traje oko 1.5 sat, a nastavlja konzultacijama. Najbolji rezultati se postižu ako se konzultacije u početku obavljaju jednom tjedno, a kasnije se prorjeđuju do 1x mjesečno, što ovisi o rezultatima liječenja i mogućnostima pacijenta.

U cilju smanjenja troškova liječenja predviđeni su paketi popusta od 15 do 25% ako se u startu plati određen broj dolazaka. Radi se o istom programu mršavljenja, ali su različito nazvani zbog razlika u popustima.

Više… PROGRAMI MRŠAVLJENJA: POPUST 15 – 25%

Masna jetra je vrlo čest nalaz na UZV trbuha koji se radi na sistematskim pregledima.

Već i sam naziv upućuje na povezanost s debljinom. Mehanizam nastanka je znatno složeniji nego što na prvi pogled izgleda. Debljina je osnovni pokretač poremećaja. Debljina uzrokuje inzulinsku rezistenciju, a ona je osnovni patofiziološki poremećaj koji uzrokuje nakupljanje masti u jetri i masnu jetru. Mast u jetri ne predstavlja fiziološko stanje. Ona djeluje toksično u jetrenim stanicama, pa s vremenom dolazi do oštećenja jetrenih stanica. Budući se u njima nalaze jetreni enzimi (AST, ALT, GGT), oni se pri raspadu jetrenih stanica oslobađaju u krv pa dolazi do porasta njihove koncentracije u krvi. To patološko stanje naziva se nealkoholni steatohepatitis (NASH), odnosno hepatitis uzrokovan mašću. Smatra se da će uskoro NASH biti najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima u krvi, dok su u prošlosti dominirali alkoholni hepatitis i virusni hepatitis. NASH je reverzibilno stanje i može se vratiti u zdravo stanje jetre ali i progredirati do ciroze jetre.

Dakle, masna jetra može progredirati u NASH i kasnije u cirozu jetre, a može se i povući. Debljina je osnovni uzrok, kako masne jetre, tako i povišene koncentracije jetrenih enzima u krvi. Ne postoji specifičan lijek za liječenje masne jetre. Osnovno je smršaviti. Tada nestaje inzulinska rezistencija i odmašćuje se jetraa.

Osim mršavljenja, u liječenju NASHA-a može se korisiti i medikamentozna terapija. Korisiti se metformin koji poboljšava osjetljivost inzulinskih receptora, odnosno smanjuje inzulinsku rezistenciju (što radi i mršavljenje) i tako doprinosi poboljšanju nalaza.

Nažalost, većina osoba koje imaju masnu jetru i NASH godinama samo prate ta patološka stanja, pokušavajući bezuspješno smršaviti. Međutim, pokušaji samoliječenja debljine su uglavnom bezuspješni. Tek minimalne rezultate daje liječenje debljine dijetama i vježbanjem, dok liječnje promjenom stila života, prehrane i tjelesne aktivnosti daje uvjerljivo najbolje dugotrajne rezultate, ali je za to potreban iskusan i educiran endokrinolog.

Pri tom treba naglasiti da osobe koje imaju inzulinsku rezistenciju imaju visok rizik nastanka dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i povišene koncentracije kolesterola u krvi, a inzulinska rezistencija potpomaže daljnje debljanje, pa mršavljenje i smanjenje inzulinske rezistencije osim što povoljno djeluju na masnu jetru i NASH, preveniraju i ove komplikacije. Štoviše, liječnje delbjine prevenira nastanak 30-tak komplikacija koje uzrokuje debljina, pa ima prednost pred primjenom metformina jer on prevenrira samo komplikacije koje uzrokuje inzulinska rezistencija.

 

Lijekovi za mršavljenje su dragocjen dodatak standardnom liječenju debljine koji se koriste kao pomoć kad standardne metode liječenja ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Lijekovi su indicirani u osoba s BMI >30 kg/m2 i u osoba s BMI >27 kg/m2 ako imaju neku od komplikacija debljine (npr. šećerna bolest tipa 2, povišene masnoće u krvi ili kontroliran povišen krvni tlak). Oni omogućuju smanjenje tjelesne težine za oko 10-15%  u većine pacijenata koji se pridržavaju preporučenog programa mršavljenja. Prije primjene lijekova nužno je utvrditi postoje li kontraindikacije za njihovu primjenu i dalje tijekom liječenja pratiti uspjeh terapije i moguće nuspojave. Primjena lijekova se prekida ako se za 3 mjeseca ne postigne smanjenje tjelesne težina od barem 4-5% ili u slučaju nuspojava.

Mršavljenje - nemoguća misija? - PLIVAzdravlje

Više… LIJEKOVI ZA MRŠAVLJENJE

Skoro pola osoba koje imaju dijabetes ne znaju da su bolesni jer bolest često dugo vremena protječe bez simptoma, što može biti pogubno jer se za to vrijeme postupno razvijaju komplikacije dijabetesa, koje bi se pravovremenim postavljanjem dijagnoze mogle spriječiti.

Zato bi svi koji su u riziku za dijabetes, a to su prvenstveno osobe povećane tjelesne težine i oni koji imaju nekog u obitelji tko ima dijabetes, trebali testirati i prije pojave simptoma bolesti. Pravovremeno postavljanje dijagnoze i započinjanje terapije uz redovite kontrole omogućuje dugotrajan i kvalitetan život.

Više… DIJABETES

Metformin, lijek izbora u liječenju dijabetesa, može biti opasan ako ti bolesnici obole i od COVID-19, u slučaju da dođe do pogoršanja respiratorne funkcije, jer može uzrokovati po život opasnu laktičku acidozu.

Bolesnici s dijabetesom ako obole od COVID-19 bolesti koju uzrokuje SARS-Cov-2 virus, imaju znatno veći rizik razvoja teškog oblika bolesti i povećanu vjerojatnost korištenja mehaničke ventilacije pluća, odnosno respiratora. Najvećim dijelom je taj rizik uzrokovan neadekvatnom, prejakom reakcijom imunološkog sustava koji uzrokuje prejaku upalnu reakciju u plućima koja oštećuje njihovu funkciju. Dijelom je rizik razvoja težeg oblika bolesti povezan i s pogoršanjem regulacije glikemije. U bolesnika koji uzimaju lijek metformin,  u uvjetima pogoršanja respiratorne ili srčane funkcije može doći do razvoja po život opasne laktičke acidoze!

S obzirom da je metformin lijek izbora u liječenju tipa 2 dijabetesa, najveći broj pacijenata uzima upravo taj lijek, sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes. Zato je u njih potreban pojačan oprez!

U slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2 bolesnici koji uzimaju metformin bi odmah trebali u dogovoru sa svojim endokrinologom-dijabetologm preventivno zamijeniti metformin drugim lijekom koji ne uzrokuje laktičku acidozu.

Pandemija virusa SARS-CoV-2 koja uzrokuje bolest COVID 19 u kratkom vremenu  prouzročila  je  smrt velikog broja ljudi. U ostalih je uzrokovala tjeskobu i strah. Zbog toga su poduzete epidemiološke mjere koje su dovele do brojnih  i teških socio-ekonomske problema i poremetile svakodnevni život. Istovremeno su znanstvenici poduzeli najintenzivnija znanstvena istraživanja dosad. Dosadašnje trajanje epidemije je vrlo kratko za dobivanje pouzdanih i preciznih odgovora na niz važnih pitanja. Ipak, neki rezultati dosad objavljenih studija omogućili su spoznaje iskoristive u borbi protiv pandemije.

Više… DEBLJINA I DIJABETES POVEĆAVAJU RIZIK TEŠKOG OBLIKA COVID-19