Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

UPOZORENJE ZA BOLESNIKE S DIJABETESOM KOJI UZIMAJU METFORMIN!

Metformin, lijek izbora u liječenju dijabetesa, može biti opasan ako ti bolesnici obole i od COVID-19, u slučaju da dođe do pogoršanja respiratorne funkcije, jer može uzrokovati po život opasnu laktičku acidozu.

Bolesnici s dijabetesom ako obole od COVID-19 bolesti koju uzrokuje SARS-Cov-2 virus, imaju znatno veći rizik razvoja teškog oblika bolesti i povećanu vjerojatnost korištenja mehaničke ventilacije pluća, odnosno respiratora. Najvećim dijelom je taj rizik uzrokovan neadekvatnom, prejakom reakcijom imunološkog sustava koji uzrokuje prejaku upalnu reakciju u plućima koja oštećuje njihovu funkciju. Dijelom je rizik razvoja težeg oblika bolesti povezan i s pogoršanjem regulacije glikemije. U bolesnika koji uzimaju lijek metformin,  u uvjetima pogoršanja respiratorne ili srčane funkcije može doći do razvoja po život opasne laktičke acidoze!

S obzirom da je metformin lijek izbora u liječenju tipa 2 dijabetesa, najveći broj pacijenata uzima upravo taj lijek, sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes. Zato je u njih potreban pojačan oprez!

U slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2 bolesnici koji uzimaju metformin bi odmah trebali u dogovoru sa svojim endokrinologom-dijabetologm preventivno zamijeniti metformin drugim lijekom koji ne uzrokuje laktičku acidozu.

Comments are closed here.