Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

MASNA JETRA

Masna jetra je vrlo čest nalaz na UZV trbuha koji se radi na sistematskim pregledima.

Već i sam naziv upućuje na povezanost s debljinom. Mehanizam nastanka je znatno složeniji nego što na prvi pogled izgleda. Debljina je osnovni pokretač poremećaja. Debljina uzrokuje inzulinsku rezistenciju, a ona je osnovni patofiziološki poremećaj koji uzrokuje nakupljanje masti u jetri i masnu jetru. Mast u jetri ne predstavlja fiziološko stanje. Ona djeluje toksično u jetrenim stanicama, pa s vremenom dolazi do oštećenja jetrenih stanica. Budući se u njima nalaze jetreni enzimi (AST, ALT, GGT), oni se pri raspadu jetrenih stanica oslobađaju u krv pa dolazi do porasta njihove koncentracije u krvi. To patološko stanje naziva se nealkoholni steatohepatitis (NASH), odnosno hepatitis uzrokovan mašću. Smatra se da će uskoro NASH biti najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima u krvi, dok su u prošlosti dominirali alkoholni hepatitis i virusni hepatitis. NASH je reverzibilno stanje i može se vratiti u zdravo stanje jetre ali i progredirati do ciroze jetre.

Dakle, masna jetra može progredirati u NASH i kasnije u cirozu jetre, a može se i povući. Debljina je osnovni uzrok, kako masne jetre, tako i povišene koncentracije jetrenih enzima u krvi. Ne postoji specifičan lijek za liječenje masne jetre. Osnovno je smršaviti. Tada nestaje inzulinska rezistencija i odmašćuje se jetraa.

Osim mršavljenja, u liječenju NASHA-a može se korisiti i medikamentozna terapija. Korisiti se metformin koji poboljšava osjetljivost inzulinskih receptora, odnosno smanjuje inzulinsku rezistenciju (što radi i mršavljenje) i tako doprinosi poboljšanju nalaza.

Nažalost, većina osoba koje imaju masnu jetru i NASH godinama samo prate ta patološka stanja, pokušavajući bezuspješno smršaviti. Međutim, pokušaji samoliječenja debljine su uglavnom bezuspješni. Tek minimalne rezultate daje liječenje debljine dijetama i vježbanjem, dok liječnje promjenom stila života, prehrane i tjelesne aktivnosti daje uvjerljivo najbolje dugotrajne rezultate, ali je za to potreban iskusan i educiran endokrinolog.

Pri tom treba naglasiti da osobe koje imaju inzulinsku rezistenciju imaju visok rizik nastanka dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i povišene koncentracije kolesterola u krvi, a inzulinska rezistencija potpomaže daljnje debljanje, pa mršavljenje i smanjenje inzulinske rezistencije osim što povoljno djeluju na masnu jetru i NASH, preveniraju i ove komplikacije. Štoviše, liječnje delbjine prevenira nastanak 30-tak komplikacija koje uzrokuje debljina, pa ima prednost pred primjenom metformina jer on prevenrira samo komplikacije koje uzrokuje inzulinska rezistencija.

 

Comments are closed here.