Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

ŠKOLA MRŠAVLJENJA

Škola mršavljenja je jednostavan, praktičan i ugodan način liječenja debljine koji omogućuje postizanje trajnih promjena nezdravih navika u zdrave, ugodne i privlačne navike uklopive u svakodnevni život pojedinca.

Može se provoditi kako individualno, tako i grupno.

Prije početka liječenja nužno je učiniti liječnički pregled u cilju otkrivanja mogućih bolesti kao uzroka ili komplikacija debljine. Liječenje započinje edukacijom prilikom koje se pacijent upoznaje s uzrocima debljine, patološkim procesima i komplikacijama debljine. Analiziraju se obrasci ponašanja koji su doveli do debljine i uzroci takvih obrazaca. Sačinjava se praktičan plan aktivnosti i promjena koje treba poduzeti. Liječenje se nastavlja redovitim tjednim kontrolama (konzultacijama) na kojima se razmatraju postignuti rezultati, iznose iskustva i problemi i planiraju daljnji koraci u korekciji nezdravih obrazaca i uspostavljanja zdravih navika i rutina. Pri tome važno mjesto ima uočavanje prepreka koje stoje na putu liječenja i razrješavanje problema koji se javljaju. Osim pomoći i podrške terapeuta važni su razumijevnje, pomoć i podrška obitelji i prijatelja. Redovitost dolazaka je važna, jer omogućuje bolje rezultate.

Liječenje se sastoji u promjeni nezdravih navika i rutina u zdrave, što predstavlja slojevit i dugotrajan proces, a sastoji se od:

  1. promjena stila života
  2. promjena prehrane
  3. pojačane tjelesne aktivnosti
  4. postizanja redovitog, kvalitetnog  i dovoljno dugotrajnog sna

Škola mršavljenja kao temeljni cilj ima, kroz slobodan izbor i kreiranje zdravijih situacija i okolnosti, postići promjene nezdravih rutina i navika u zdrave. Da bi se novoformirani obrasci pretvorili u rutine i navike moraju biti usklađeni s individualnim sklonostima, mogućnostima i željama, popratnim bolestima, realnim okolnostima i uklopivi u cjelinu života, a zdraviji i privlačniji od dotadašnjih. Zato se ne mogu koristiti unaprijed pripremljeni gotovi recepti koji se na silu moraju provoditi bez obzira na realne individualno-specifične okolnosti. U centru pažje je osoba koja se liječi od debljine,  ne terapeut i njegov jelovnik. Ona donosi odluke i provodi ih u skladu sa svojim sklonostima, mogućnostima, željama i okolnostima, te uz pomoć i podršku obitelji, a uz savjete i podršku terapeuta. Što se tiče prehrane ona mora osigurati sitost i zadovoljstvo uz manji unos energije. Tek takvi obrasci mogu se pretočiti u trajne rutine i navike. Takav pristup osigurava trajno nižu tjelesnu težinu koja će se održavati i bez velikog napora u složenim i promjenjivim uvjetima svakodnevnog slobodnog života. Pri tome cilj nije samo smanjenje tjelesne težine i njeno uspješno održavanje kroz dugi niz godina, nego i poboljšanje kvalitete života i osjećaja zadovoljstva i uspješnosti, kao i uspješnije liječenje drugih bolesti i komplikacije debljine. Cijeli postupak je potpuno individualiziran i otvoren različitim interpretacijama i viđenjima kroz koje će svatko doći do najboljih rješenja za sebe. Mijenjanje rutina i navika je zahtjevan, slojevit i dugotrajan proces.

Po potrebi u liječnje se  može uključiti:

  1. lijekove koji pomažu u mršavljenju
  2. psihijatra
  3. kirurga radi operativnog liječenja barijatrijskom operacijom želuca

Liječenje kroz školu mršavljenja odvija se u dvije faze:

  1. početna faza: kontrole 1x tjedno
  2. kronična faza: kontrole 1x mjesečno

Trajanje početne faze ne mora za sve biti jednako, što ovisi o rezultatu liječenja, potrebama, mogućnostima i željama samih pacijenat, a obično iznosi 3-6 mjeseci.

Nakon toga svakako je važan dugotrajan nastavak liječenja kroz redovite mjesečne kontrole. Škola mršavljenja se može provoditi individualno ili grupno, a uvijek je moguć prelazak iz jednog u drugi način liječenja.

Liječenje vodi prim. dr. sc. Jozo Jelčić, s velikim iskustvom u liječenju grupnom terapijom debljine koje je stekao  vodeći godinama Referentni centar za debljinu Ministarstva zdravlja RH u KBC Zagreb (Interna klinika Rebro, Zavod za endokrinologiju)

Comments are closed here.