Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

ŠTITNJAČA – Tireoiditis Hashimoto s negativnim antitijelima ima blaži tijek bolesti

Štitnjača je žlijezda s unutarnjim lučenjem (endokrina žlijezda) koja izlučuje u krv hormone (tiroksin i trijodtironin). Njihova osnovna funkcija je regulacija metaboličkih procesa (prometa materije i energije). Među česte bolesti štitnjače spadaju autoimune bolesti. Autoimune bolesti štitnjače mogu uzrokovati hipertireozu (pojačanu funkciju štitnjače) ili hipotireozu (oslabljenu funkciju štitnjače). Najčešća autoimuna bolest štitnjače je kronični autoimuni limfocitni tireoiditis (Hashimotov titreoiditis).

Hashimotov tireoiditis je najčešći uzrok hipotireoze. Većina bolesnika imaju mjerljiva antitijela u krvi. Oko 90% bolesnika imaju pozitivna antitijela na TPO (tireoidna peroksidaza) i oko 50% na tireoglobulin. Oko 5% bolesnika s dijagnozom Hashimotovog tireoiditisa zasnovanoj na kliničkoj prosudbi ili ultrazvučnom pregledu nemaju mjerljiva antitijela.1

U studiji objavljenoj 2014. autori su poredili grupu od 55 bolesnika s Hashimotovim tireoiditisom i negativnim antitijelima i 110 bolesnika s pozitivnim antitijelima.2 Kriteriji za dijagnozu seronegativnog tireoiditisa su bili: 1) ultrazvuk štitnjače: karakterističan ultrazvučni nalaz, 2) dva nalaza TSH > 4.0 mIU/l kroz 2-6 mjeseci i 3) odsustvo TPO ili antitireoglobulinskih antitijela u oba mjerenja.

Manifestna hipotireoza (povišen TSH i snižen FT4) bila je rjeđa u osoba sa seronegativnim tireoiditisom u vrijeme postavljanja dijagnoze nego u bolesnika s pozitivnim antitijelima (5.4/20-9 %). Prosječan TSH je bio viši a FT4 niži u osoba sa seronegativnim tireoiditisom (FT3 se nije razlikovao). Štitnjača je bila većeg prosječnog volumena u osoba s pozitivnim antitijelima. Učestalost čvorova u štitnjači bila je podjednaka. Obiteljska anamneza za bolesti štitnjače bila je češće pozitivna u osoba s pozitivnim antitijelima.

Zaključak: Ovi nalazi sugeriraju da seronegativni kronični autoimuni tireoiditis ima blaži klinički tijek od bolesti s pozitivnim antitijelima.

Literatura:

  1. Clinical Thyroidology, publication of the American Thyroid Association
  2. Rotondi Mde Martinis LCoperchini FPignatti PPirali BGhilotti SFonte RMagri FChiovato L. Serum negative autoimmune thyroiditis displays a milder clinical picture compared with classic Hashimoto’s thyroiditis. Eur J Endocrinol.2014 Jul;171(1):31-6.

Comments are closed here.