Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Pomažu li zaista dijete?

Prije par godina s novinarkom Karmen Horvat za portal Ordinacija.hr razgovarao sam o tome koje zdravstvene posljedice debljina povlači sa sobom, zašto se uopće debljamo, pomažu li zaista dijete i kako možemo uspješno izliječiti debljinu. Ovdje prenosim dio razgovora, dok tekst u cijelosti možete pronaći na ovom linku.

Koje sve zdravstvene posljedice debljina i pretilost povlače sa sobom?

Komplikacije debljine su brojne. U nekim bolesnima debljina je pokretač patofizioloških zbivanja, a u drugim ih pogoršava ili zajedno s drugim uzrocima vodi nastanku tih komplikacija. Kronične komplikacije debljine su: dijabetes tipa 2, arterijska hipertenzija, dislipoproteinemija, kardiovaskularna bolest, cerebrovaskularna bolest, gastrointestinalne bolesti, degenerativne bolesti zglobova, ginekološki problemi, endokrinološki poremećaji, maligni tumori, poremećaj disanja u snu i psihološki problemi.

Što sve utječe na debljanje?

Pandemija debljine počela je u SAD-u i nakon Drugog svjetskog rata proširila se postupno po cijelom svijetu, kao nuspojava suvremenog načina rada, porasta standarda i tehničkih dostignuća, odnosno posljedičnih promjena načina života. Ove promjene načina života uzrok su debljine u 99 posto bolesnika.

Osnovno obilježje ovog načina života je nedostatak vremena, stalna žurba, stres, kompeticija, sjedilački način života sa smanjenjem tjelesne aktivnosti i široka ponuda lako i brzo dostupne ukusne hrane. U svemu tome čovjek se teško snalazi i često gubi aktivnu kontrolu nad svojim ponašanjem.

Zbog skraćenog spavanja, hranjenja i kretanja, trajanje važnih fizioloških mehanizama je ograničeno, a mehanizmi održavanja normalne tjelesne težine više ne funkcioniraju i tada je otvoren put debljanju. Zbog toga debela osoba spontano nikada neće smršaviti, osim ako se slučajno značajno i povoljno ne promijene vanjske okolnosti, što je ekstremno rijetko.

Što liječenje debljine treba uključivati? Postoji li čudotvorni lijek?

Temeljno liječenje podrazumijeva promjene načina života, nezdravih navika, promjene načina prehrane i pojačanu tjelesnu aktivnost. Za sve ove aktivnosti potrebno je osigurati adekvatno vrijeme. Ove mjere treba uvijek provoditi. Ukoliko one ne daju zadovoljavajuće rezultate nakon tri do šest mjeseci liječenja, onda se u liječenje uvodi i farmakoterapija (trenutno je kod nas odobren samo jedan lijek, orlistat).

Možemo li se okrenuti dijeti?

Specifične dijete se ne preporučuju u liječenju debljine. Sve dosadašnje dijete pokazale su se dugoročno potpuno neučinkovitima! Preporučuje se zdrava uravnotežena i redovita prehrana s umjereno smanjenim unosom energije. Pridržavajući se pravila “Medicine zasnovane na znanstvenim dokazima“ može se reći da nema kvalitetnih studija koje bi potvrdile dugotrajnu učinkovitost u liječenju debljine uz pomoć dodataka prehrani, akupunkture i hipnoze.

Kao što je vidljivo liječenje debljine je dugotrajan, iscrpljujući i kompleksan posao koji zahtijeva promjenu načina života i nezdravih navika i stvaranje novih zdravih obrazaca ponašanja i zdravih navika. U svemu tome nema ničeg ni brzog, ni lakog, ni čudotvornog.

Govorimo li o kratkoročnom procesu (nekoliko mjeseci) ili je liječenje debljine izrazito ugotrajan proces?

Liječenje debljine je dugotrajan proces, nerijetko i doživotan. Zahtijeva realno postavljene ciljeve i ostvariv dobro postavljen plan liječenja uz stručno vođenje i nadzor liječnika osposobljenog za to. Brojne su zamke u liječenju debljine, koje uzrokuju povremene neuspjehe u liječenju ili pogoršanja tjelesne težine. Najčešći uzroci neuspjeha terapije su: psihički (depresija), socijalni, navike i stil života, prežestoke promjene i samo u jednom segmentu života, “potrošački mentalitet” i dostupnost velikog izbora ukusne visokokalorične hrane. Kao što smo naveli u našim Smjernicama, nakon neuspjeha preporučene terapije ili povremenog ponovnog porasta tjelesne težine neće se postići uspjeh primjenom “čudotvornih” sredstava i dodataka hrani ili dijeta. Potrebno je identificirati uzroke neuspjeha terapije i učiniti potrebne realno provedive korekcije u liječenju.

Comments are closed here.