Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Jozo Jelčić: LIJEČENJE DEBLJINE

Dio poglavlja “Liječenje debljine” iz knjige autora Joze Jelčića “Debljina – bolest stila života”

Kad je riječ o debljini, osnovno je pitanje: je li moguće liječenje debljine? Ovo uznemirujuće pitanje logično proizlazi iz činjenice da na uzroke debljine (vanjsku sredinu i genetsku osnovu) uglavnom nije moguće planski i ciljano djelovati. Oni će vjerojatno ostati prisutni cijelog života, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi s današnjom civilizacijom ili s genima….

Činjenica da je debljina determinirana ne znači da je njena pojava nužna i neizbježna i da nije moguće utjecati na nju.

 

 

8.  LIJEČENJE DEBLJINE

             Kad je riječ o debljini, osnovno je pitanje: je li moguće liječenje debljine? Ovo uznemirujuće pitanje logično proizlazi iz činjenice da na uzroke debljine (vanjsku sredinu i genetsku osnovu) uglavnom nije moguće planski i ciljano djelovati. Oni će vjerojatno ostati prisutni cijelog života, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi s današnjom civilizacijom ili s genima. Osim što ove sile stalno vrše pritisak na ponašanje, tako da ga modificiraju na način koji vodi u debljinu, postupno se razvijaju obrasci ponašanja, rutine i navike koje podržavaju takvo ponašanje i otežavaju njegovo mijenjanje, odnosno liječenje. Situaciju još više otežava činjenica da u debljini dolazi i do poremećaja funkcije fiziološkog sustava za regulaciju tjelesne težine, koji uzrokuje otpornost na liječenje i sklonost ponovnom debljanju, a na koji za sada također nije moguće značajnije djelovati drugačije osim samim mršavljenjem.

Činjenica da je debljina determinirana ne znači da je njena pojava nužna i neizbježna i da nije moguće utjecati na nju.391 Determiniranost označava visoku vjerojatnost nekog događaja, kao rezultat djelovanja sila koje snažno vode tom događaju, a ne i neizbježnu sudbinu. Zato je liječenje debljine moguće. Determinirani ishod dogodit će se samo ako se ništa ne promijeni u djelovanju tih sila. Pojava neke nove sile može smanjiti determiniranost događaja, ili pak determinirati suprotan ishod. Ona se može pojaviti slučajno ili može i sama biti determinirana. Dakle, determinirani događaji mogu se izbjeći i promijeniti. Smisao liječenja nije slučajni pozitivni ishod, nego determiniran slobodnom odlukom te svjesnom i planskom, kontroliranom aktivnošću, odnosno liječenjem. Koja bi to sila mogla promijeniti determinirani ishod, debljinu, i na kojem mjestu bi mogla djelovati?

Moguća je intervencija u mikrosredinu. Promjene mikrosredine mogu povratno utjecati na ljudsko ponašanje na željeni način i promijeniti determinirani neželjeni ishod. Ako se učine promjene mikrosredine koje omogućuju provođenje planiranih promjena prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja, koji vode smanjenju tjelesne težine, može se očekivati formiranje i održavanje novih zdravijih navika. Udružene s promjenama mikrosredine, one mogu osigurati trajno održavanje niže tjelesne težine (slika 26). Dodamo li tome dugotrajni pozitivni utjecaj liječnika (zbog čega su važne dugotrajne redovite kontrole) i obitelji, onda su stvoreni preduvjeti za formiranje čvrste i stabilne mreže pozitivnih sila koje će se trajno suprotstavljati trajnim negativnim utjecajima iz makrosredine i gena. To predstavlja garanciju uspjeha u smanjenju i dugotrajnom održavanju niže tjelesne težine. Pri tome je svjesni  napor volje u promjeni ponašanja dobrodošao, ali on predstavlja tek povremeni korektiv obrasca ponašanja.

Razlog za optimizam je postojanje slobodne volje, jer ona može utjecati na sile koje determiniraju debljinu. U tome joj pomoć pruža znanje. Dodatna sila koja utječe na promjenu determinirane težine nalazi se u vanjskom okružju (liječnik, obitelj, prijatelji, članovi terapijske grupe). Slobodna volja utječe na donošenje odluka, a isto tako i na njihovo provođenje. Problem u liječenju debljine nije snaga slobodne volje, nego njena izdržljivost. S vremenom ona slabi, pa na nju ne treba računati kroz dulji period. S obzirom da je debljina kronična bolest čije liječenje traje godinama, snaga volje je zbog slabe izdržljivosti od malog značaja u liječenju i to treba ozbiljno uzeti u obzir. Ipak, slobodna volja je od presudne važnosti u liječenju debljine, ali ne kao gruba snaga volje, nego na složeniji način. Pomoću slobodne volje moguće je utjecati na vlastito ponašanje na dva načina: direktno i indirektno.

Direktni utjecaj na vlastito ponašanje zasniva se na snazi volje. Ona je suprotstavljena automatizmima (navikama, rutinama i stereotipima) i vanjskim okolnostima. Nužna je u situaciji kada odluke nisu u skladu s okolnostima i predeterminiranim automatizmima (navikama, rutinama, tradicijom, kulturom, predrasudama, stereotipima i sl.), pa je za njihovo provođenje potrebna sila sadržana u snazi volje. Kako odluke donesene u cilju liječenja debljine nužno moraju biti u neskladu s postojećim stanjem, potrebno je uložiti i pojačanu snagu volje u njihovo provođenje. Ona se može suprotstaviti automatizmima i tako neposredno upravljati ponašanjem, ali je velika vjerojatnost greške ako se to događa u vremenskoj oskudici, odnosno slabijeg učinka ako je potrebna dugotrajnija intervencija. To je brži i jači, ali kratko trajniji mehanizam u liječenju debljine od indirektnog djelovanja na ponašanje. Važan je u početku liječenja. Za snagu volje i njenu učinkovitost važni su motivacija, raspoloženje i ozračje u kojem se provodi liječenje. Ovo je vrlo zahtjevan i za psihu iscrpljujući mehanizam. Nerealno je očekivati da se može svakoga dana cijelog života samo snagom volje utjecati na ponašanje nasuprot svim drugim silama koje ga guraju na suprotnu stranu. Praksa pokazuje da je ovaj mehanizam učinkovit obično nekoliko mjeseci do pola godine, najviše do godinu dana. On rijetko daje dugoročno održive promjene ponašanja i nove zdravije navike, jer kada jednom oslabi snaga volje, sve druge sile koje su cijelo vrijeme prisutne uzrokovat će povratak ranijim obrascima ponašanja.

Indirektni utjecaj slobodne volje na ponašanje je sporiji, ali dugoročno održiviji, što predstavlja temelj liječenja debljine. Slobodna volja može utjecati na vanjske okolnosti i preko njih indirektno na automatizme i na ponašanje. Za to treba dosta znanja, iskustva i umijeća. U tim okolnostima potrebno je znatno manje snage volje za postizanje promjena ponašanja. Pri tome je još važnije da će učinjene promjene mikrosredine i vanjskih okolnosti, ako su održive, trajno determinirati poželjne promjene ponašanja, što znači da će one djelovati i kada splasne snaga volje. To pomaže kako u stvaranju tako i u održavanju novih zdravijih automatizama, navika i rutina, što predstavlja osnovni cilj liječenja debljine. Na taj način promjene mikrookoliša i nove navike ne samo da olakšavaju liječenje, nego stvaraju preduvjete za dugo trajanje učinka liječenja. Te promjene trebaju determinirati nižu tjelesnu težinu. Taj determinizam treba biti jači od determinizma gena i današnje civilizacije, a trajan kao i njihov, odnosno cjeloživotni. To je složeniji i sporiji, ali potencijalno dugotrajniji i stabilniji način liječenja od direktnog korištenja snage volje. Cilj je postupno uspostavljati taj mehanizam već od samog početka liječenja. Kada se jednom uspostavi, ovaj mehanizam nije zahtjevan i ne troši značajniju psihičku „energiju“.

U liječenju debljine osnovno je trajno promijeniti nezdravi stil života, a u sklopu njega pojačati tjelesnu aktivnost te promijeniti način prehrane i vrstu hrane. Cilj je stvoriti zdraviji stil života i prehrane koji omogućuju dugotrajno smanjenje tjelesne težine. To je izuzetno teško izvesti, jer su stil života i način prehrane produkti utjecaja brojnih čimbenika i predstavljaju „najbolja“ rješenja. Ona se formiraju pod utjecajem brojnih sila, a stalnim ponavljanjem u stabilnim uvjetima pretvaraju se u navike i rutine koje se dalje automatski ponavljaju. One se izuzetno teško mijenjaju. Za njihovo mijenjanje potrebno je:

Comments are closed here.