Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Jozo Jelčić: DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI U DEBLJINI

Poglavlje iz knjige autora Joze Jelčia “Debljina – bolest stila života”

Dijagnosticirati debljinu je relativno jednostavno. Potrebni su vaga, visinomjer i krojački metar. To je dostupno svakome. Međutim, to ne znači da je i liječenje debljine dostupno i dozvoljeno svakome. To ističem zbog velikog broja nadriliječnika koji se bave liječenjem ove bolesti…

Pri prvom pregledu treba ciljano tragati za uzrocima debljine. Potrebno je učiniti dodatne dijagnostičke pretrage

 

8.    DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI U DEBLJINI

Dijagnosticirati debljinu je relativno jednostavno. Potrebni su vaga, visinomjer i krojački metar. To je dostupno svakome. Međutim, to ne znači da je i liječenje debljine dostupno i dozvoljeno svakome. To ističem zbog velikog broja nadriliječnika koji se bave liječenjem ove bolesti, što je ne samo zakonski kažnjivo, nego i opasno, a dugoročno je neučinkovito. Treba imati na umu da se radi o bolesti (svijest o tome izgleda još nije zaživjela). Debljina može biti posljedica i drugih bolesti. Većina debelih osoba ima brojne komplikacije. Liječenje može uzrokovati neželjene komplikacije, pa i fatalni ishod. Zbog toga je liječenje debljine kao i drugih bolesti zakonski regulirano i može ga obavljati samo liječnik, inače se radi o opasnom i zakonski kažnjivom nadriliječništvu. Naravno, liječnik koji se bavi liječenjem debljine trebao biti posebno educiran u liječenju debljine. Liječnik može po potrebi u svoj tim uključiti i druge profile profesija (psihologe, kineziologe, nutricioniste), ali liječenje vodi on i odgovornost za liječenje je na njemu.

Pri prvom pregledu treba ciljano tragati za uzrocima debljine. Potrebno je učiniti dodatne dijagnostičke pretrage. Kada se nađu patološki nalazi za komplikacije, potrebno je procijeniti kolika je vjerojatnost da su oni posljedica debljine i da će mršavljenje dovesti do njihovog poboljšanja. Ovisno o tome odlučit će se o trenutku početka primjene lijekova za njihovo liječenje, uzimajući u obzir mogući pozitivan učinak liječenja debljine. Potrebno je redovito kontrolirati patološke nalaze. Treba imati na umu povećan rizik od postojanja opasnih, a skrivenih komplikacija, kao što je asimptomatska koronarna bolest (posebno u dijabetičara). Liječenje debljine može prouzročiti promjene krvnog tlaka, srčane frekvencije i glikemije, zbog čega je u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom (koje su vrlo česte u debljini) potreban poseban oprez i postupnost pri liječenju, uz češće kontrole i nadzor te korekciju terapije ovih bolesti. To je nužno napomenuti, jer nije rijetkost da se „liječenjem“ debljine bave nestručne osobe, koje nisu kompetentne, niti odgovorne za liječenje. Nestručne osobe ne samo da će previdjeti bolesti koje se kriju u podlozi debljine, nego i komplikacije debljine, odnosno liječenja debljine. Također, neće moći pravilno procijeniti ni težinu bolesti, niti individualno postaviti program liječenja na način koji ne ugrožava zdravlje bolesnika.

             Program pretraga u bolesnika s debljinom:

Osim mjerenja tjelesne težine, visine i opsega struka te računanja indeksa tjelesne mase, potrebno je učiniti osnovne pretrage, koje se trebaju obaviti na razini liječnika obiteljske medicine:

 • EKG
 • laboratorijske pretrage: koncentracija glukoze u krvi, kolesterola, triglicerida, LDL i HDL kolesterola, mokraćne kiseline i jetrenih enzima.

U specifičnim okolnostima, u okviru liječenja pod nadzorom internista-endokrinologa, u obzir dolazi i cijeli niz dodatnih pretraga ovisno o procjeni liječnika:

 • T4, TSH, kortizol u 24 h urinu (kod sumnje na poremećaj funkcije štitnjače i kore nadbubrežnih žlijezda).
 • OGTT (oralni test opterećenja glukozom – kod sumnje na latentni poremećaj metabolizma ugljikohidrata)
 • inzulin kod sumnje na inzulinsku rezistenciju ili inzulinom
 • FSH, testosteron (kod sumnje na slabiju endokrinu funkciju muških spolnih žlijezda)
 • prolaktin, testosteron, DHEA-S, androstendion, 17-(OH)P u bolesnica s poremećajem menstrualnih ciklusa
 • genetske analize (kod sumnje na mutaciju gena kao uzrok debljine u djece)
 • ultrazvuk srca (kod sumnje na srčanu bolest)
 • spirometrija (kod sumnje na plućnu bolest i smetnji disanja)
 • polisomnografija (kod sumnje na poremećaj disanja u snu) …

 

Comments are closed here.