Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

ŠKOLA MRŠAVLJENJA – PREDBILJEŽBE

Program mršavljenja

Škola mršavljenja je jednostavan, praktičan i ugodan način liječenja debljine  kojim se postižu promjene nezdravih rutina i navika u zdrave, privlačne i ugodne, uklopive u svakodnevni život pojedinca, koje osiguravaju dugotrajno nižu tjelesnu težinu.

Može se provoditi individualno i grupno.

Prije početka liječenja nužno je učiniti liječnički pregled na kojem se analiziraju rezultati dijagnostičkih pretraga. Liječenje započinje edukacijom prilikom koje se pacijent upoznaje s uzrocima debljine, patološkim procesima i komplikacijama debljine. Analiziraju se obrasci ponašanja koji su doveli do debljine i uzroci takvih obrazaca. Sačinjava se praktičan plan aktivnosti i promjena koje treba poduzeti. Liječenje se nastavlja redovitim tjednim kontrolama (konzultacijama) na kojima se razmatraju postignuti rezultati, iznose iskustva i problemi i planiraju daljnji koraci u korekciji nezdravih obrazaca i uspostavljanja zdravih navika i rutina. Pri tome važno mjesto ima uočavanje prepreka koje stoje na putu liječenja i razrješavanje problema koji se javljaju. Osim pomoći i podrške terapeuta važni su razumijevnje, pomoć i podrška obitelji i prijatelja. Redovitost dolazaka je važna, jer omogućuje bolje rezultate.

Liječenje se sastoji u promjeni nezdravih obrazaca u zdrave navike i rutine, što predstavlja slojevit i dugotrajan proces, a sastoji se od:

  1. promjena stila života
  2. promjena prehrane
  3. pojačane tjelesne aktivnosti
  4. postizanja redovitog, kvalitetnog  i dovoljno dugotrajnog sna

Škola mršavljenja kao temeljni cilj ima, kroz slobodan izbor i kreiranje zdravijih situacija i okolnosti, postići promjene nezdravih rutina i navika u zdrave. Da bi se novoformirani obrasci pretvorili u rutine i navike moraju biti usklađeni s realnim okolnostima i uklopivi u cjelinu života, a privlačniji od dotadašnjih. Zato se ne mogu koristiti unaprijed pripremljeni gotovi recepti koji se na silu moraju provoditi bez obzira na realne individualno-specifične okolnosti, mogućnosti, sposobnosti i želje. U centru pažje je osoba koja se liječi od debljine,  ne terapeut i njegov jelovnik. Ona donosi odluke i provodi ih u skladu sa svojim mogućnostima, okolnostima i sklonostima, a uz savjete i podršku terapeuta. Što se tiče prehrane ona mora osigurati sitost i zadovoljstvo uz manji unos energije. Tek takvi obrasci mogu se pretočiti u trajne rutine i navike . To za posljedicu ima trajno nižu tjelesnu težinu. Pri tome cilj nije samo smanjenje tjelesne težine i njeno uspješno održavanje kroz dugi niz godina, nego i poboljšanje kvalitete života i osjećaja zadovoljstva i uspješnosti, kao i uspješnije liječenje drugih bolesti i komplikacije debljine. Cijeli postupak je potpuno individualiziran i otvoren različitim interpretacijama i viđenjima kroz koje će svatko doći do najboljih rješenja za sebe. Mijenjanje rutina i navika je zahtjevan, slojevit i dugotrajan proces.

Po potrebi u liječnje se  može uključiti:

  1. lijekove koji pomažu u mršavljenju
  2. psihijatra
  3. kirurga radi operativnog liječenja barijatrijskom operacijom želuca

Liječenje kroz školu mršavljenja odvija se u dvije faze:

  1. početna faza: kontrole 1x tjedno
  2. kronična faza: kontrole 1x mjesečno

Trajanje početne faze ne mora za sve biti jednako, što ovisi o rezultatu liječenja, potrebama, mogućnostima i željama samih pacijenat, a obično iznosi oko pola godine.

Nakon toga svakako je važan dugotrajan nastavak liječenja kroz redovite mjesečne kontrole u sklopu grupne terapije ili individualno.

Tijekom liječenja u grupama uvijek je moguć prelazak na individualni način liječenja, kao i iz individualnog u grupni.

Liječenje vodi prim. dr. sc. Jozo Jelčić, s velikim iskustvom u liječenju grupnom terapijom debljine koje je stekao  vodeći godinama Referentni centar za debljinu Ministarstva zdravlja RH u KBC Zagreb (Interna klinika Rebro, Zavod za endokrinologiju)

Comments are closed here.