Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

LIJEKOVI ZA MRŠAVLJENJE

Lijekovi za mršavljenje su dodatak standardnom liječenju debljine koji se koriste kao pomoć kad standardne metode liječenja ne daju zadovoljavajuće rezultate. Indicirani su u osoba s BMI >30 kg/m2 i u osoba s BMI >27 kg/m2, ako imaju neku od komplikacija debljine (npr. dijabetes tipa 2, dislipidemija, ili kontrolirana hipertenzija). Oni omogućuju smanjenje tjelesne težine za oko 10% u većine pacijenata koji se pridržavaju preporučenog programa mršavljenja.

Liječenje se prekida ako se za 3 mjeseca ne postigne smanjenje tjelesne težina od barem 4-5%!

Hrvatskoj su trenutno odobrena tri lijeka koji se koriste u liječenju debljine. To su: Xenical, Mysimba  i Saxenda.

 

Mršavljenje - nemoguća misija? - PLIVAzdravlje

Xenical (orlistat)

Orlistat je najdulje na tržištu, preko 20 godina. Koristi se u dozi od 2-3×1 kapsula prije jela. On djeluje tako da inhibira crijevnu lipazu i tako smanjuje apsorpciju masti u crijevima za oko 30%, što olakšava mršavljenje. Kao nuspojava može doći do pojave grčevitih bolova u trbuhu, napuhavanja i proljevastih stolica ako se konzumira previše masnoće koje neapsorbirane u debelom crijevu izaziva iritaciju sluznice crijeva. Ako se dodatno smanji unos masnoća hranom smetnje obično nestaju.

Mysimba (naltreksonklorid + bupropionklorid)

Ovaj lijek je pod dodatnim praćenjem. Doza lijeka se postupno povećava u tjednim razmacima do pune doze od 2×2 tbl, koja se postiže nakon mjesec dana. Uzima se zajedno s hranom.

Lijek je kontraindiciran u osoba s teškim oštećenjem bubrežne funkcije i teškim oštećenjem jetre, nekontroliranom hipertenzijom, epilepsijom, bipolarnim poremećajem, bulimijom ili anoreksijom, ovisnicima o opijatima, u osoba koje uzimaju lijekove koji inhibiraju MAO ili bupropion ili naltrekson. Ne smije se koristiti u djece i adolescenata ispod 18 godina, jer još nije ispitan u toj populaciji.

Zbog mogućih nuspojava potrebne su redovite kontrole kod endokrinologa koji je propisao lijek.

Saxenda (liraglutid)

Liraglutid  je GLP-1 agonist koji se također koristi za liječenje inzulinske rezistencije i dijabetesa. Ima kompleksno djelovanje kako na centar za glad tako i lokalno na želudac i ima pozitivan učinak na metabolizam jer smanjuje inzulinsku rezistenciju.

Lijek se primjenjuje u obliku potkožnih injekcija 1x dnevno a doza se povećava u tjednim intervalima

Kontraindiciran je u osoba koje imaju teško oštećenje bubrežne (klirens kreatinina < 30 ml/min) ili jetrene funkcije i u djece do 12 godina (nisu ispitani učinci ni sigurnost lijeka u toj dobi).

Lijek se može primjenjivati i u adolescenata u dobi od 12 do 18 godina.

Zbog mogućih nuspojava potrebne su redovite kontrole kod endokrinologa koji je propisao lijek.

 

U SAD-u je The U.S. Food and Drug Administration (FDA)  4.6.2021. odobrila Wegovy (semaglutid) (GLP-1 agonist) za kronično liječenje debljine ili prekomjerne tjelesne težine (BMI>27 kg/m2, u odraslih osoba s najmanje jednom komplikacijom povezanom s debljinom kao što su povišen krvni tlak, tip 2 dijabetesa ili povišen kolesterol u krvi). Lijek se primjenjuje uz adekvatnu prehranu sa smanjenim unosom energije i pojačanu tjelesnu aktivnost. Semaglutid je odobrenu dozi od 2.4 mg. Lijek se daje injekcijom pod kožu jednom tjedno. To je od ranije poznat lijek koji se u manjoj dozi od 1 mg tjedno koristi u liječenju inzulinske rezistencije i dijabetesa. Očekuje se da uskoro bude odobren i EU i u Hrvatskoj.

Semaglutid koji je pakiran u dozi od 1 mg i indiciran za liječnje dijabetesa ne smije se koristiti za liječenje debljine jer nisu ispitani učinci ni nuspojave takve primjene.

 

 

 

Comments are closed here.