Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Debljina je bolest koja se mora liječiti i grupnom terapijom

Debljina je opasna bolest, no ljudima to često nije jasno. U svom radu svakodnevno se susrećem s ljudima čiji je indeks tjelesne mase viši od dopuštenog broja 30, no uvjeriti ih da su bolesni iznimno je teško. Većina misli da se radi o nekom čudnom poremećaju zbog kojega im se sve što pojedu hvata i da će se debljina riješiti tabletom koja će misteriozni poremećaj ispraviti.

No, stvarnost je drugačija. Masno tkivo je organ koji osim skladištenja energije upravlja prometom energije u organizmu, razgradnjom proteina, pa čak luči hormone poput prave žlijezde. Kad se njegove stanice, koje poput atomske bombe akumuliraju energiju, prenapune, dolazi do erupcije energije koja ima razornu moć i uništava većinu organa u tijelu.

U žena koje imaju ekstremno visoku težinu, 120 i više kilograma, priroda se pobrinula da ne ovuliraju, jer je trudnoća za takav organizam iznimno opasna i za majku i za dijete.

Debljina osim organizma razara i psihu, jer društvo u kojem živimo nije sklono debelima. U sklopu ambulante za liječenje debljine u KBC-u Zagreb pacijentima koji uđu u program na raspolaganju su i četiri predavanja specijalista, a za one ekstremno debele i grupa koja se redovito sastaje jednom tjedno kako bi im psihijatar, nutricionist i endokrinolog pomogli da se lakše nose s problemom.

Kad se ljudi obrate endokrinologu ili ih obiteljski liječnik pošalje, važno je utvrditi koliku je štetu debljina napravila u organizmu, a i onu koja je skrivena duboko u psihi. Mršavljenje je složen, dugotrajan i mukotrpan posao, pa je zadaća psihijatra da osobu dovede u stanje jake volje, jer bez nje nema ni rezultata.

Comments are closed here.